Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2010. május 18., kedd

Szendókenyér

Limara oldalán talátam még jópár hónapja ezt a fennséges kenyérkét! Nem vagyok nagy kenyér-mágus, mint ő, de ezt a szendvicskenyeret gyerekjáték elkészíteni, és tényleg nagyon fincsi! Az íze hasonlít egy sós kalácsra, vagy a horvát pékségben kapható kiflijére. És olyan szééép, ahogy aranybarnán ragyog :P !





 "Szendvicskenyér ( Limara )
Hozzávalók:

Kovászhoz:
1 dl tej
10 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipet cukor

A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos helyen kelni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik, teteje megrepedezik."
 
Eddig tehát nem ördöngősség, nézzük a többi lépést is:
 
"Tészta:

kovász
2 dl langyos tej
40 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
2 ek. tejpor (vagy burg.pehely)
1 tojássárgája
4 dkg olv. vaj

Kenyérsütőgép üstjébe pakolom az összes hozzávalót, majd 20 perc alatt szép hólyagos, kicsit lágy tésztát dagasztatok vele. Mixerrel is vagy kézzel is bedagasztható. Ha szükséges 1-2 ek. tejet még adok hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma darabba vágom. A darabokat keskeny hosszú csíkká nyújtom, majd egyesével feltekerem, pont mint a hokkaido kalács formázásánál. Sütőpapírral kibélelem a nagy doboz formát, egymás mellé teszem a tésztákat. Hagyom ismét hogy jó duplájára nőjenek, majd egy ollóval becsipkedem őket. "
 
Én annyit változtattam, hogy egy 26 cm átmérőjű tortaformába rendezgettem, mivel nincs (még) ilyen kenyérformám, de így is tökéletesen jó!

1 megjegyzés:

Edó írta...

Nálunk is kedvenc:)Így is gyönyörű!

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...