Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2011. június 20., hétfő

Tortadíszítési tippek 1.

Kaptam egy e-mailt egy kedves hölgytől, aki aziránt érdeklődött, hogy milyen tippeket tudnék ajánlani a tortadíszítéshez! Próbálom egy csokorba szedni, jelenlegi tudásom alapján, hogy milyen módokon tudjuk feldobni az otthon, házilag készített tortáinkat!

Magát a tortát külsőleg általában krémmel vagy tejszínhabbal szoktam bekenni, ezzel úgymond lealapozom a díszítési felületet, és ezáltal elfedem a piskótát, és egyenessé, szabályossá alakítom ki a torta felületét. Erre aztán jöhet a számos díszítő elem. 

 

A legkedveltebb dísz talán a habrózsa, amit egy nagyobb méretű, fém díszítőcsővel nyomok ki a habzsákból. Növényi tejszínt használok (hulala), cukrozottat, és egy kevés porcukrot vagy vaníliás cukrot szoktam hozzáadni a felveréskor, hogy finomabb ízű legyen. Nem kell túl sokáig verni, és nem nagy fokozaton, mert könnyen kicsapódhat belőle a zsiradék (vajas állagú lesz), de az sem jó, ha folyós, mert akkor nem tudunk vele szép díszeket kinyomni. Meg kell találni az arany középutat az állag eltalálásánál.

A habrózsák kinyomásánál be szoktam előre jelölni a tortán egy kés hegyével (pöttyöket szúrok), hogy hová akarom nyomni a rózsát. Általában 12, 16, 18 darabot szoktam körbe, a felső peremére nyomni. Ez azért is jó, mert akkor szabályosan fog kinézni, és ezzel ki is jelölhetjük, hogy mekkora egy szelet a tortából. 
Persze nem csak habrózsákat nyomhatunk ki, hanem csavart formát is.
Ha készen van a habdísz, akkor jöhetnek a következő díszítő elemek. Az egyik legegyszerűbb az a kakaószórás (de lehet akár fahéjjal is, de azzal óvatosan, mert keserű lesz), amit úgy kezdek, hogy ráhelyezek a torta tetejére egy sablont. Ez lehet egy papírból kivágott hópehely, betűk, számok, bármilyen minta. Arra figyeljünk, hogy ahol a minta "lyukas", ott lesz a sötétebb rész, azaz a kakaópor. Sablonként használhatunk papírcsipkét is, vagy kiszúróformát, pl. szivet, csillagot, autót, emberkét, virágot, stb. Óriási a választék, csak a fantáziánk szabhat határt. Ha ráhelyeztük, akkor egy kisebb szitába kakaóport teszünk, és óvatosan, az ujjunkkal/kezünkkel finoman ütögetve egyenletesen rászórjuk a tortára és a sablonra a kakaót. Ezután csak el kell távolítanunk óvatosan a sablont, és készen is van. Ha viszont sötétebb a tortánk, mert mondjuk kakaós a piskóta, vagy csokis a krém/máz, akkor használhatunk porcukrot is, ugyanezzel a technikával.Szórhatunk a habrózsákra aprított mogyorót, pisztáciát, pirított mandulaszirmot, kekszdarát, csokidarát, daráltdiót, stb.. Úgy is variálhatjuk, hogy nem mindegyikre szórunk, hanem csak minden másodikra, harmadikra, stb. Tehetünk még rá cukorgyöngyöket, reszelt csokit vagy gesztenyét, gyümölcsöt, cukorkát, kisebb kekszet, bonbont, gumicukrot, csorgathatunk rá vékony sugárban olvasztott csokit. Sőt, van a kapucíner szelet, amit ha keresztben felszeletelünk, kb. 1/2 cm-es darabokra, szintén nagyon jól mutat, mert ugye csíkos...
De talán mégis a friss gyümölcsdíszítés a legszebb egy tortán:


  

Ha a torta alsó peremét is szeretnénk elfedni, mert mondjuk ott egyenetlenebb, akkor apróbb habrózsákkal körbe díszíthetjük azt is, de szórhatunk az oldalára csokiforgácsot, aprított diót, darált diót, kekszdarát, pirított mandulát, satöbbi, mint a tetejénél. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy odakészítem az asztalra egy tálba, amit szórni akarok rá, és készítek a torta alá egy tálcát vagy nagyobb tálat. Megfogom óvatosan a tortát, felemelem kissé a bal kezemmel (a tenyeremmel tartom a torta alját, a piskótát), és a jobb kezemmel rátapasztom, és/vagy szórom az odakészített szórnivalót úgy, hogy ami lepotyog, a tálcára hulljon, amit aztán később is felhasználhatok.

A következő részben még kitérek a csokis díszítésre, valamint a pillecukorból készült fondantosra is! 
Higgyétek el, hatalmas a választék, ha tortadíszítésről van szó! Csak bátran kísérletezzetek, és engedjétek el a fantáziátokat! Jó kreatívkodást! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...