Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2011. június 26., vasárnap

Tortadíszítési tippek 2.

Csokidíszítések. Kezdjük az egyszerű, tejszínnel bevont tortákkal, melyeken csokidíszítés található:

  

A sötét színű csoki nagyon szép kontrasztot alkot a hófehér tejszínhabbal. Nagyon guszta bonbonokat, csokiszeleteket, csokigolyókat vehetünk a boltban, de magunk is készíthetünk házilag. Sőt, nem csak csokidíszekkel pakolhatjuk meg a tortát, hanem gumicukorral, cukorkákkal, keksszel, stb. A torta oldalát is jótékonyan elfedhetjük csokireszelékkel, az első részben leírtak szerint.

Olvasztott csokival be is vonhatjuk a tortánkat, az egészet, illetve csak egy részét, pl. a tetejét. Tapasztalataim alapján az étcsokival lehet a legszebben dolgozni! Mellesleg az a kedvecem... :)

  


Recept
1 tábla (100 g) csokihoz 2 ek. étolaj
A csokit beletördelem egy müzlistálba, és hozzáadagolom az étolajat. Beteszem mikróba, melegítem kb. közepes fokozaton 1-2 percig, de közben ellenőrzöm! Amikor már szépen el tudom kevergetni egy teáskanállal, akkor jó. Nem szabad túl folyósnak se lennie, és túl sűrűnek sem. Itt is hagyatkozzunk az érzésre, és próbáljuk az arany középutat megtalálni... (tudom, nesze semmi, fogd meg jól, de ha kitapasztalod, onnantól nem lehet ez sem gond)
Az étolaj azért kell bele, hogy szépen el lehessen simítani, és miután megdermed, éles késsel lehessen szeletelni, hogy ne törjön szanaszét.

Házi készítésű csokidísz:
Fogsz egy sütőpapírt vagy alufóliát, és az olvasztott csokit mintaszerűen rányomod, és hagyod megkeményedni. Célszerű nem hűtőbe tenni, kivéve, ha sietni kell vele... Ugyanis a hűtőben kicsapódhat a zsiradéktartalom (azt hiszem az). Milyen kinyomót használhatunk? Ha vékony vonalakat kell rajzolni, akkor lehet injekcióval is (tű nélkül). Ennél az a veszély áll fenn, hogy ha túl vékony, könnyen törhet, mikor áthelyezzük a tortára, ezért igyekezzünk inkább vastagabb vonalakat húzni. Például papírzsákocskából, amit meghajtogathatunk magunk is, vagy habzsákból, vékony fej segítségével. Találtam egy nagyon jó kis weblapot, ahol képekkel illusztrálják a papírzsák elkészítését itt: Papírzsák készítése csorgatott csokidekorációhoz.


Én előre megrajzoltam azt a háromszög alakú mintát egy sütőpapírra, kétszer. Majd a papírzsákocskás megoldással rácsorgattam a csokit. A képen is látszik, hogy nem túl vékonyan, hogy elkerüljem a törést. Vártam vele, hogy megdermedjen, majd az egyiket függőlegesen félbevágtam, és úgy tudtam elhelyezni a torta tetejére. Olvasztott csokival hozzátapasztottam, kiskanállal óvatosan csorgattam a középső részére, hogy megálljon, ne dőljön szét. Kissé türelemjáték, de megéri, mert nagyon szép 3 dimenziós dísz! 

3 megjegyzés:

Éva írta...

Végre már hogy hírt adtál magadról. Gyakran figyeltem a blogodat, de semmi jel nem volt! Ötletes ez a díszítés legközelebb ki is próbálom.Lehet hogy elsőre nem fog menni de majd gyakorlom.:-))

Dia és a konyha írta...

Meglepetés! Díjat hoztam! Nézz be hozzám! :))

tejszínhab írta...

Ez olyan szép! :)

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...