Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2010. november 4., csütörtök

Fagyi szelet kicsit másként

Mondhatjuk, hogy hagyománnyá vált, hogy amikor elutazunk a rokonokhoz (anyu nővéréékhez), én készülök valami krémes-habos süteménnyel vagy tortával, nagynénémé a főzés, mamám pedig általában vajas pogit szokott sütni (nyámi :P). Október utolsó 7végéjén ismét voltunk látogatóban szüleimmel, és ezt a krémes sütit találtam ki, csak amikor kész lett, jöttem rá, hogy kísértetiesen hasonlít a fagyiszelethez. :) Eredetileg úgy terveztem, hogy sütök egy diós lapot, arra rá egy vaníliapudingos-tejszínes krémréteg, arra kávéba mártogatott babapiskóta, megint vaníliakrém, tejszínhabréteg, és a tetején a csokimáz! :D De azt hiszem, ez már túlságosan magas lett volna, így kihagytam inkább a babapiskótát :)

Éles, vízbe mártott késsel szépen szeletelhető

Mivel nagyon-nagyon elégedett voltam a deák-mézessel, így azt sütöttem meg a nagy alumíniumtepsiben. A krémnél pedig nosztalgiáztam, mert eszembe jutott, hogy jópár éve (kb. 6), amikor elkezdtem a netről tanulni sütögetni, volt egy kedvenc receptem, a hamis tiramisú torta (rengetegszer megsütöttem) - Krisztitől a sütik-képpel fórumról -, és annak valami eszméletlen jó a krémje (vaníliapuding+tejszín), na, és annál volt ez a kávés-babapiskótás megoldás is. No, de megszületett egy finom és látványos süti, amit most prezentálok Nektek! :)


Fagyi szelet kicsit másként

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, 20 dkg cukor, 1-2 ek. víz, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 4 ek. méz, 1 kk. fahéj
180 fokra előmelegítem a sütőt. A tojássárgákat, langyos mézet és a cukrot habosra keverem. A száraz hozzávalókat (liszt, s.por, fahéj) külön tálban összevegyítem, majd hozzáadom a tojásos masszához. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem robotgéppel. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütöm.
Hozzávalók a krémhez: 2 csomag vaníliás puding, 7 dl tej, 6 ek. cukor, 1 cs. bourbon vaníliás cukor (vagy vaníliarúd kikapart belseje), 1/2 liter Hulala tejszín (fele)
Megfőzöm a pudingot, kihűtöm, felverem a tejszínt kevés porcukorral, majd hozzákeverem a pudinghoz a felét.
Tetejére: tejszín (másik fele), 1 tábla csoki, 2 ek. étolaj
Csokimázat készítek: felmelegítem mikróban a kockákra tört csokit, hozzákeverem az olajat, kicsit kevergetem, hogy hűljön (kézmeleg legyen). Majd kanalanként rámerem a süti tetejére, és óvatosan elkenem a kanál aljával.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

csokis sütemények édes

Névtelen írta...

Mekkora a tepsid?

Veronika Orsós írta...

Holnap meg is sütöm

Névtelen írta...

Üdvözlet!
Ballagásra ezt szeretném megsütni,de kicsit tartok tőle.....
Lenne pár kérdésem:
-a krém a képen annyira stabilnak tűnik,de elképzelhetetlennek tartom,hogy a puding a tejszínnel ilyen stabil állagot alkosson.
Lehetséges ez,vagy rakjak bele pici feloldott zselatint?
-biztos,hogy elég ekkora tepsire a 2,5 dl Hulala felvert habja? Nekem is van ilyen tepsim,de úgy gondolom,hogy 0,5-1 cm-nél nem lenne magasabb a Hulala,a süti tetején.
Megerősítést várok,hiszen nagyon guszta,elegáns a süti a képen.
Köszönettel:Hajnalka

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...