Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2012. január 21., szombat

Körözöttel töltött pékkifli

Még tavaly ősszel sütöttem ezeket a fantasztikusan foszlós kiflikéket, de már korábban is többször elkészítettem, mert ez viszi a pálmát nálam a sós kiflis receptek közül, toronymagasan! :) Készítettem már töltelék nélkül is, abszolút fincsi úgy is, de ha volt időm és kedvem, kutyultam bele kolbászos-sajtos, vagy simán sajtos, vagy hagymás-felvágottas tölteléket is! A sláger nálam a körözöttes... Ki-ki ízlése szerint töltheti!



Egy nagy gáztepsiben megsül a 48 darab kifli, viszont úgy kell leválasztani őket egymásról, mert szépen egybekelnek a tepsiben! De így a legjobb! :)

Pékkifli (nem saját, de már nem tudom, kitől származik a recept)

1 kg liszt
1 1/2 csomag szárított élesztő
5 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 1/2 ek. só
2 dl étolaj (vagy olívaolaj)
1 tojás
(2 ek. burgonyapehely és 1 ek. búzasikér, de ez elhagyható)
reszelt sajt
ízlés szerinti töltelék (nálam most körözött)

A hozzávalókból hólyagos tésztát dagasztunk. 

Én rendszerint úgy készítem a kelttésztát, hogy átszitálom a lisztet a robotgép táljába. Beleteszem a sót, cukrot, szárított élesztőt, elkeverem műanyag keverőkanállal. A tejet meglangyosítom, és felverem benne villával a tojást. Hozzáöntöm, és az olajat is. A robotgéppel megdagasztom, majd még átgyúrom kézzel is, hogy hólyagos (levegőbuborékos) legyen. Lefedem a kelesztőtálban, beteszem a mikróba legkisebb hőfokon 5 percre, és benn is hagyom fél órára. Ha megkelt, kiveszem, átgyúrom, hogy távozzon belőle a levegő, majd hagyom kicsit pihenni. 

A kész, megkelt tésztát 6 felé osztjuk. Kinyújtjuk pizza nagyságúra, és 8 cikkre vágjuk. Mindegyikre helyezünk egy teáskanál tölteléket (ezt nem muszáj), és feltekerjük.


Végül beletesszük egy nagyméretű gáztepsibe, és hagyjuk kicsit még kelni. Lekenjük egy tojással (vagy maradék tojásfehérjével, -sárgájával). Tehetünk egy csipet vajat mindegyik tetejére, és/vagy reszelt sajtot, köménymagot, stb.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 210 fokon. Jó étvágyat hozzá! :)




2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

De guszta! Nagyon ötletes a felcsavarási technikád! :o))

Vali írta...

Ez nagyon jó ötlet. A család nagyon szereti a körözöttet.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...