Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2011. január 3., hétfő

Sajtosrúd a köbön

Ezer éve nem írtam a blogomra! Úgyhogy most megpróbálom pótolni! Bár nem lesz egyszerű! :) Szerencsére született sok új sütemény november óta, lesz dolgom!
Először is hozom a sajtosrudamat! Azért a köbön, mert 3 gáztepsivel lett ebből a mennyiségből :)


Sajtosrúd (finom és sok lesz belőle)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 mk. só, 1 ek. cukor, 1 kg liszthez való szárított élesztő, 1 egész tojás és egy tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 kocka margarin, 2 ek. zsír, kb. 3 dl langyos tej.
Tetejére: a kimaradt tojásfehérje, reszelt sajt, szezámmag, lenmag, mák.

Előző éjszaka már be lehet gyúrni és a hűtőbe tenni, ekkor nem kell, hogy langyosak legyenek a hozzávalók, csak ha aznap akarjuk sütni. (Ezt most előző este gyúrtuk be anyuval, hogy dec. 25-én frissen lehessen sütni délelőtt, mire jönnek a vendégek.)
A lisztet átszitálom, bele egy nagy tálba. Hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, összekeverem. A tejfölt elkeverem a tojással, a margarint, zsírt langyítom (vagy szobahőmérsékletű  állapotában felkockázom), hozzáadom a liszthez. Elkezdem begyúrni (vagy a robotgép dagasztókarjára bízom), és adom hozzá a tejet, annyit, amennyi szükséges a rugalmas tésztához. Letakarom, pihenni hagyom egy éjszakára  a hűtőben (ha aznap sütjük, akkor a mikró legkisebb fokozatán melegítem 5 percig, és lefedve benne hagyom 30-45 percig). Átgyúrom, hajtogatom (ha kedvem tartja), ujjnyi vastagra kinyújtom, lekenem a kissé villával felvert tojásfehérjével, megszórom sajttal, meg mindenféle maggal össze-vissza, és pizzaszeletelővel (vagy derelyemetszővel)  kb. 1 cm vékony rudakat vágok. 
Hideg sütőben kezdem el sütni, de kb. 205 fokon (villanytűzhelynél).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...