Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2012. február 18., szombat

Sült túrótorta "light"


Hogy miért light? A tésztájába a lisztmennyiség felét lecseréltem teljes kiőrlésű lisztre, a cukor nagyobb részét méz és édesítőszer váltotta fel. Így már nyugodtabb lelkiismerettel fogyaszthatják - akik szeretnének diétásabban, illetve egészségesebben táplálkozni, és nem utolsó sorban, finom, igazi, hideg hónapokra való tortát enni! :)




Az eredeti receptet a Sütni jó! gasztrooldalon találtam, ahol magam is "versenyzek" a muffinpontokért... Épp tegnap kaptam meg a nyereménykönyvemet, a Dr. Oetker - Tortasütés és díszítés-t! :) Még lehet regisztrálni bőven, két napja ért véget a 2. nyereményjátékuk, ami a Valentin-naphoz kapcsolódott, és mini, szív alakú muffinformát lehetett nyerni (remélem én is benne vagyok a nyertesek között :P )! Ígértek még több nyereményjátékot... :P




Lássuk hát a túrótorta átalakított, "lájtosított" változatát:
(Eredeti recept: itt)

Sült túrótorta "light" 

Tészta:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg finomliszt
10 dkg teavaj
1 db tojás sárgája
2 ek. méz
1 kupaknyi édesítőszer (elhagyható)
1-2 ek. tejföl (ha nem elég rugalmas a tészta)
csipet só

Kikeverjük a tojássárgáját a mézzel és az édesítőszerrel. A felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. Hozzáöntjük a tojásos masszát, és elkeverjük kézzel, szükség szerint tejfölt adunk hozzá. Hideg helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:
1/2 kg túró
2 db tojás
1 db tojás fehérje
1 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. vaníliás cukor
6 dkg barnacukor
méz, édesítőszer (ízlés szerint)
1 marék mazsola
reszelt citromhéj

Szitán áttörjük a túrót, és belekeverjük a többi hozzávalót. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzáforgatjuk a masszához. A mazsolát alaposan megmossuk, és lecsepegtetve belekeverjük azt is. A mazsola persze kihagyható, az eredeti receptben sem szerepel, de mi szeretjük. :)

Közepes méretű (kb. 22 cm-es) tortaforma aljába kört vágunk a kinyújtott tésztából, majd a maradék tésztából 6-7 cm-es peremet vágunk, és finoman azt is a tortaformába illesztjük. Beleöntjük a túrós tölteléket a formába. Ha marad tészta, abból szaggathatunk különböző kis formákat, díszítés gyanánt!

Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Ha a sütés közben nagyon pirulna a torta teteje, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...