Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2011. február 12., szombat

Mézes puszedli

A klasszikus, tojáshabbal bevont kis mézes puszik nálunk mindig csakis ezzel a recepttel készülnek! Egyszerűen finom, még napok (hetek) múlva is, nem szárad ki, és ami fő: nincs az a kesernyés mellékíze, ami a szódabikarbóna vagy a szalagáré velejárója! Gasztro-ajándéknak is kiváló, és egész évben süthető! Mert ki mondta, hogy csak karácsonykor ehetünk pl. mézespuszedlit, -kalácsot, bejglit, vagy zserbót? :D



Mézes puszedli (nlc sütik-képpel fórumról, bilonka) 

Hozzávalók:
3 tojás sárgája és egy egész tojás
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg zsír
4 ek. tejföl
1 cs. vaníliás cukor
2-3 tk. mézeskalács keverék (vagy másfél tk. fahéj, fél tk. őrölt szegfűszeg, fél tk. gyömbér)
60 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna

A zsírt és a mézet mikróban meglangyítom a kelesztőtálamban, hozzáadom a porcukrot, van.cukrot és a tojásokat, jól kikeverem fakanállal, majd hozzáadom a fűszereket és a tejfölt is. A lisztet külön tálba szitálom és elegyítem a szódabikarbónával. Hozzágyúrom a tojásos-mézes masszához. Egy éjszakát pihentetem a spájzban, vagy a konyhában lefedve, nem szükséges hideg helyre tenni, mert akkor másnap nehezebb "begombócolni". (ezért használom a kelesztőtálat, mert annak van rárakható teteje, de konyharuhával is letakarhatjuk)

Másnap nagyjából egyforma gombócokat gyúrok belőle, és 160-170 fokon sütöm, kb.: 10-12 percig. Ebből az adagból 60-70 db puszedli lesz.

A maradék, 3 tojásfehérjéből 25 dkg cukorral, és pár csepp citromlével (ettől lesz szép fényes és kemény) gőz felett habot verek a kézi habverővel egy mély, öblös fém tálban, és abba forgatom bele 2-3 részletben a kisült puszedliket! A hab akkor jó, ha már nem folyik le a habverőről, hanem szépen megáll! 

Alufóliával bélelt műanyag tálcákra sorakoztatom őket, és hagyom, hogy megszáradjon rajtuk a hab. 
A tetejüket díszíthetjük cukorgyöngyökkel, kakaóporral, daráltdióval, apróra reszelt narancs- vagy citromhéjjal, csokireszelékkel, stb.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...