Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2009. november 8., vasárnap

Török zsemle

Többször sütöttem már, mert nagy sikere van, ez az a tipikus péksüti recept, amit mindenképpen megőrzésre szánok (még nagyikoromban is elő fogom venni)! Puha marad szerintem napok után is, habár ezt még nem nagyon sikerült tesztelni! Ízre kicsit sós, de hasonlít a kalácshoz, és a tetején lévő magok is nagyon feldobják! Nem ördöngősség megcsinálni. Ja, és érdemes rögtön dupla vagy tripla adagot sütni, fagyasztani is, de méginkább fogyasztani a legjobban frissen érdemes!



Török zsemle (reci az nlc, sütik-képpel fórumról)

Hozzávalók (szimpla adag)

1/2 kg liszt (átszitálva)
1 zacskó szárított élesztő (lehet frissből is, akkor 1/2 kocka)
1,5 dl tejföl vagy natúr joghurt vagy kefír
1,5 dl étolaj (kimérhetjük a tejfölös pohárban is, és nem kell mosogatni)
1,5 dl langyos tej
1 egész tojás
1/4 pohár cukor
1 púpozott teáskanál só

Tetejére: 1 tojás sárgája + 1-2 kanál tej (összekutyulva)
Magok: szezámmag, lenmag, mák (darálatlan)

A langyos hozzávalókból a robigéppel ruganyos tésztát dagasztatok, beteszem dagasztótálba, vagy sima műanyag tálba, és duplájára kelesztem (gyorsabb módszer: kelesztőtálba teszem, és mehet be a mikróba, legkisebb fokozatra 5 percig, majd benn is hagyom, mert az tutira huzatmentes hely, kb. 1/2 óra alatt megkel), ezután 16 részre osztom (dupla adagnál 32-re), kis rudakat sodrok belőle (nem kell lisztezni, nagyon jó kis tészta), félbehajtom, megcsavarom őket (mint a vizes törülközőt), majd feltekerem csiga alakban, és a végét aláhajtom. Letakarva pihentetem fél órát. Lekenem a tejes tojás sárgájával, megszórom a magokkal, és aranybarnára sütöm kb. 200 fokon (nem kell előmelegíteni, közbe is hadd keljen).






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...