Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2009. június 21., vasárnap

Bombi - egy falat mézespuszedli

A család egyik kedvence lett ez a süti. Elég macerás elkészíteni a kis falatkákat, de megéri! Nyámm-nyámm! :D





A Bombi tésztája a már híressé vált Bilonka-féle mézespuszedli a sütik-képpel fórumról.


Bombi

Hozzávalók:

3 tojás sárgája és egy egész tojás
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg zsír
4 ek. tejföl
1 cs. vaníliás cukor
2-3 tk. mézeskalács keverék (vagy másfél tk. fahéj, fél tk. őrölt szegfűszeg, fél tk. gyömbér)
60 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna


A tojásokat kikeverjük a porcukorral. A mézet és a zsírt meglangyosítjuk mikróban, és hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket. A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd a folyékony masszához keverjük. A tésztát hidegre tesszük egy éjszakára. Másnapra kellően formázható lesz. Teáskanálnyi golyókat gyurmázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól távolabb, mert megnőnek.

160-170 fokon 10-12 perc alatt megsül. Ebből az adagból minimum 60-70 db puszedli lesz (attól függ, mekkora golyókat gyúrunk :) ).

Éles késsel félbevágtam a kisült puszedliket, közepüket megkentem vékonyan erdei gyümölcsös lekvárral (lehet más ízűvel is, amit szeretünk), összeragasztottam, majd olajjal olvasztott étcsokiba mártogattam minden oldalról. Óvatosan, nehogy szétessen! Alufóliával letakart tálcára rakosgattam (arról könnyen lejön majd).





A könnyebb út:

Lapokat sütünk a tésztából, összesen 3-at egy tepsi hátulján, vagy egy alacsony oldalú gáztepsin, amiből ki tudjuk csúsztatni, mert könnyen törik! Ezután megkenjük lekvárral, és egymásra tesszük a lapokat, majd bevonjuk csokimázzal!

Én úgy csinálom a csokimázat (valahogy mindig étcsokiból, nekünk az jött be!), hogy egy táblányit beletördelek egy müzlistálkába (vastag és hőálló), majd bedugom a mikróba nagyobb hőfokon kb. 1 percre... ellenőrzöm, hogy megolvadt-e egy teáskanál segítségével, ha nem, visszadugom, majd olvasztom tovább... ha elég forró (vigyázzunk, mert meg is éghet!), akkor öntök hozzá úgy 1 evőkanálnyi étolajat (nem mérem le, csak úgy szemmértékkel), és összekeverem. Lehet bele 1-2 csepp rumaromát is tenni, de akkor több étolaj kell, mert összehúzza!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...