Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2010. szeptember 3., péntek

Epres-cseresznyés habos lepény

Igazi nyáridéző kis sütemény! Finom ropogós habréteggel a tetején, kissé édeskés-fanyar gyümivel, és vaníliás-vajas tésztalappal. Hmmm! Nyámi :D Május-június felé a legjobb sütni, amikor elkezd érni az eper és a cseresznye. Természetesen bármilyen gyümölccsel variálható, de nekem ez a változat jött be, de nagyon! El tudom képzelni még barackkal, szilvával, körtével, meggyel, szőlővel, málnával, ribizlivel, ananásszal, áfonyával, alma+mazsola+fahéj kombóval... Az eredeti recept ribizlit ír gyümölcsnek: Ribizlis lepény habcsókkal - művésznéven fut az egyik kedvenc sütis könyvemben: Édességek (Nova szakácskönyvek, Officina Nova, 30. oldal)

Kisülve

 Két kis szeletke :)

Epres-cseresznyés habos lepény (az Édességek c. könyv után szabadon)

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás sárgája, 3 ek. forró víz, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 5 dkg vaj, 5 ek. tej, kivajazott nagyméretű tepsi
A tetejére: 3 tojás fehérje, csipet só, 20 dkg cukor, kb. 1 kg eper és cseresznye (vagy bármi más gyümi)
A tojássárgákat kikeverjük a vízzel és a cukrokkal, a lisztet összevegyítjük a sütőporral, a vajat meglangyosítjuk, és a tejjel meg a liszttel a tojásmasszához adjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a kivajazott tepsibe simítjuk a masszát egy kenőkés segítségével. 15 percig elősütjük a tésztát. Eközben felverjük keményre a tojásfehérjéket csipet sóval, és apránként hozzáadunk 20 dkg cukrot, majd lazán összekeverjük az egészet a gyümölcsökkel. Lecsökkentjük 150 fokra a sütő hőmérsékletét. A habos masszát az elősütött tésztára kenjük, és még 15-20 percig sütjük/szárítjuk a sütit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...