Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2010. szeptember 27., hétfő

Citromtorta szülinapra

Ez egy régebbi tortám, amit még nem mutattam meg eddig! Augusztus 12-ére készült édesanyámnak, aki nagyon szereti a citromtortát (főleg az enyémet :D), úgyhogy egy könnyű kis nyári édesség készült a nagy napra, mivel a krémje főzés nélküli, tejszínes-joghurtos, intenzív citromízzel.
Sok joghurttortát készítek (főleg a nagy melegekben), úgyhogy csak úgy hasraütésszerűen csináltam, nem méricskéltem ki grammra pontosan a mennyiségeket.



Citromtorta (a'la becca)

Piskóta: 26 cm-es formában egy 6 tojásos vizespiskóta (6 tojás, 4 ek. víz, 9 ek. cukor+1 van. cukor, 10 ek. liszt, fél sütőpor)
Krém: 1 nagy doboz natúr joghurt, 1 nagy citrom (vagy 2 kicsi), 1 nagy horvátrozis étkezési zselatin, porcukor, 1/2 liter hulala (növényi tejszín)

A szokásos módon megsütöm a piskótát, hagyom hűlni, 3 részre vágom.

A joghurtból kb. 1 decinyit műzlistálba teszek, beleöntöm a zselatint, plusz porcukrot, és összemelegítem mikróban, majd elkeverem (csak meglangyítani kell). Hozzáadom a többi joghurthoz, és belecsavarom a citrom levét. Belereszelhetem a héját is, ha valakit nem zavarnak a héjdarabok, csak intenzívebb íze lesz! Adok hozzá annyi porcukrot, hogy megfelelően édes legyen, majd a felvert tejszín egy részét is hozzákeverem, a többivel a tetejét díszítem. A zöld levélkék nemcsak mutatósak, hanem el is fogyaszthatjuk akár, mert citromfű! :) Jó étvágyat hozzá!

(megjegyzés: joghurt helyett finom lehet még 20%-os tejföllel is, ahhoz is kell zselatin, de nem lesz talán annyira folyós, és a zsírtartalma miatt krémesebb, de még nem próbáltam, mert anyukám tejérzékeny, viszont ha valaki kipróbálná, kiváncsian várom a véleményt róla! :))

7 megjegyzés:

PiciJuci írta...

Szia Becca!

Én már kipróbáltam ezt a tortát 20 %-os tejföllel, mondhatom nagyon-nagy sikert aratott eddig mindig.
Isteni ez a torta, csak ajánlani tudom én is mindenkinek.

Ms. Poppy írta...

Nagyon szép lett, és már látványra is üdítő. Kár volt eddig rejtegetni ezt a szépséget.:)
Nagyon tetszik, hogy könnyű, joghurtos a krémje. Érthető anyukád rajongása ezen torta iránt.

Liza írta...

Nagyon szép a torta és isteni finom lehet!
Én is kifogom próbálni tejföllel...

Névtelen írta...

Nagyon finom és szép ez a torta!

Névtelen írta...

:)
Fincsi lett.....:)

Névtelen írta...

Megsütöttem nagyon finom és egyszerű. Annyit változtattam rajta, hogy nem natúr joghurttal, hanem citromossal csináltam a krémet, és több citrom levét facsartam bele, de ez ízlés kérdése.Köszi a receptet.

Unknown írta...

Megsütöttem és mondhatom nagyon finom lett sőt inkább isteni lett..Köszi a receptet

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...