Üdvözöllek a gasztroblogomon! Kellemes időtöltést és nézelődést! Becca

2010. szeptember 2., csütörtök

Rétes-őrület

Amióta az eszemet tudom, mindig úgy gondoltam, hogy a rétessütés egy külön tudományág, és valahogy olyan távolinak tűnt az, hogy egyszer majd én is fogok vele próbálkozni... Persze "csaltam", mert bolti lapból sütöttem, de majd a nem is oly távoli jövőben ki fogom próbálni a házi rétesnyújtást is, mivel nagyon jó gasztroblogok vannak már, ahol gyönyörűen leírják lépésről lépésre a készítését. No de én most mutatom, hogy az enyémek hogy sikerültek:

Almás, cseresznyés, barackos rétes

Rétes bolti lapból (pofon egyszerű)

Hozzávalók 4 rúdhoz:
2 csomag bolti réteslap (12 darab lap), olaj, tejföl, daráltkeksz
Almás: 3 szem alma reszelve, cukorral, fahéjjal
Cseresznyés: kb. 1 befőtt magozott cseri (vagy meggy, de akkor már meggyes :D há-há), ízlés szerint cukor
Barackos: kb. 1 befőtt darabolt barack (nálam sárgabarack volt) plusz némi cukor (kicsit olyan lett a végeredmény, mintha baracklekváros rétes lenne)

Fogtam egy konyharuhát, bevizeztem, kicsavartam, leterítettem a konyhaasztalra. Rátettem óvatosan 1 db réteslapot, és lekentem kenőtollal étolajjal (kevéssel), majd rátettem még egy lapot, azt is lekentem, és jött az utolsó lap rá (tehát 3). Megszórtam némi daráltkeksz-szel, utána egy sávba rátettem a tölteléket, kb. 8-10 cm szélesen a hosszabbik felére végig. A konyharuha segítségével felgöngyölítettem, és beletettem egy sütőpapírral bélelt nagytepsibe. Így jártam el a másik 3 rétesnél is. Végül megkentem bőven tejföllel a tetejüket, és 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 30 percig.


Legközelebb valószínűleg búzadarát teszek majd a kekszmorzsa helyett, de így se rossz. Azért a káposztás még izgatja a fantáziámat! :P
Egy későbbi alkalommal túrós-barackos rétest sütöttem, de kétfélét. Volt egy csomag vajastésztám, meg egy csomag réteslapom. Így lett egy rúd úgynevezett tiroli rétesem, meg 2 rúd hagyományos rétesem.
A vajastésztával aztán télleg semmi gond nincs, nem kell olajozni se, meg tejfölözni se, csak 1 tojássárgáját kentem a tetejére, meg bevagdostam, mielőtt ráhajtottam a töltelékre.
A túrós töltelék a következő: 50 dkg sovány túrót összekevertem 2 tojás sárgájával, 1 vaníliás cukorral meg kb.15 dkg cukorral (de ez ízlés kérdése, hogy mennyi, lehet csak mézzel is édesíteni, meg édesítővel is akár), plusz 3 dl sűrű tejföllel és 1 csomag vaníliás pudingporral. Aztán ment még bele a 2 tojás felvert fehérje (vagyis 3, mert maradt a tiroli rétesnél 1 fehérjém pluszban), és némi daráltkeksz (kb. 2-3 maréknyi), de sztem a dara talán jobb lett volna. No, de így is jóóó! Elosztottam 3felé a tölteléket, tettem még rá szeletelt barackot, hajtottam, kentem, sütöttem 200 fokon 30 percig, még szép barna lett. Porcukroztam, és mikor kihűlt, szeleteltem (erről már nem készült kép).

Túrós-barackos rétesek

3 megjegyzés:

Edó írta...

Imádom a réteseket!!!Könnyen készíthetsz házilag is igen finom réteslapot,igazán nem nagy macera:http://gergelyne.blogspot.com/2009/10/almas-dios-es-meggyes-retes.html
Ha kedved lesz,próbáld ki:)

Unknown írta...

Szia Edó!
Bekukkantottam a blogodra, de ez egy merénylet volt! :D Egyszerre nem bírok sok időt eltölteni nálad, mert csak nyelek nagyokat a remekműveid láttán! Huhh, nagyon szuper! A rétest meg majd tutira kipróbálom, így ahogy leírtad, nagyon egyszerűnek tűnik!

Névtelen írta...

én magam készítem a tésztát is, és remek volt , még mára maradt. 4 szálat csináltam. az úgy van hogy 60 dkg lisztből, és nem vékony lap, hanem vastag kicsit, azt szeretem, és így ma nem kel főznöm se.igy szeretjük.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...