Amióta az eszemet tudom, mindig úgy gondoltam, hogy a rétessütés egy külön tudományág, és valahogy olyan távolinak tűnt az, hogy egyszer majd én is fogok vele próbálkozni... Persze "csaltam", mert bolti lapból sütöttem, de majd a nem is oly távoli jövőben ki fogom próbálni a házi rétesnyújtást is, mivel nagyon jó gasztroblogok vannak már, ahol gyönyörűen leírják lépésről lépésre a készítését. No de én most mutatom, hogy az enyémek hogy sikerültek:
Almás, cseresznyés, barackos rétes
Rétes bolti lapból (pofon egyszerű)
Hozzávalók 4 rúdhoz:
2 csomag bolti réteslap (12 darab lap), olaj, tejföl, daráltkeksz
Almás: 3 szem alma reszelve, cukorral, fahéjjal
Cseresznyés: kb. 1 befőtt magozott cseri (vagy meggy, de akkor már meggyes :D há-há), ízlés szerint cukor
Barackos: kb. 1 befőtt darabolt barack (nálam sárgabarack volt) plusz némi cukor (kicsit olyan lett a végeredmény, mintha baracklekváros rétes lenne)
Fogtam egy konyharuhát, bevizeztem, kicsavartam, leterítettem a konyhaasztalra. Rátettem óvatosan 1 db réteslapot, és lekentem kenőtollal étolajjal (kevéssel), majd rátettem még egy lapot, azt is lekentem, és jött az utolsó lap rá (tehát 3). Megszórtam némi daráltkeksz-szel, utána egy sávba rátettem a tölteléket, kb. 8-10 cm szélesen a hosszabbik felére végig. A konyharuha segítségével felgöngyölítettem, és beletettem egy sütőpapírral bélelt nagytepsibe. Így jártam el a másik 3 rétesnél is. Végül megkentem bőven tejföllel a tetejüket, és 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 30 percig.
Legközelebb valószínűleg búzadarát teszek majd a kekszmorzsa helyett, de így se rossz. Azért a káposztás még izgatja a fantáziámat! :P
Egy későbbi alkalommal túrós-barackos rétest sütöttem, de kétfélét. Volt egy csomag vajastésztám, meg egy csomag réteslapom. Így lett egy rúd úgynevezett tiroli rétesem, meg 2 rúd hagyományos rétesem.
A vajastésztával aztán télleg semmi gond nincs, nem kell olajozni se, meg tejfölözni se, csak 1 tojássárgáját kentem a tetejére, meg bevagdostam, mielőtt ráhajtottam a töltelékre.
A túrós töltelék a következő: 50 dkg sovány túrót összekevertem 2 tojás sárgájával, 1 vaníliás cukorral meg kb.15 dkg cukorral (de ez ízlés kérdése, hogy mennyi, lehet csak mézzel is édesíteni, meg édesítővel is akár), plusz 3 dl sűrű tejföllel és 1 csomag vaníliás pudingporral. Aztán ment még bele a 2 tojás felvert fehérje (vagyis 3, mert maradt a tiroli rétesnél 1 fehérjém pluszban), és némi daráltkeksz (kb. 2-3 maréknyi), de sztem a dara talán jobb lett volna. No, de így is jóóó! Elosztottam 3felé a tölteléket, tettem még rá szeletelt barackot, hajtottam, kentem, sütöttem 200 fokon 30 percig, még szép barna lett. Porcukroztam, és mikor kihűlt, szeleteltem (erről már nem készült kép).
Túrós-barackos rétesek
3 megjegyzés:
Imádom a réteseket!!!Könnyen készíthetsz házilag is igen finom réteslapot,igazán nem nagy macera:http://gergelyne.blogspot.com/2009/10/almas-dios-es-meggyes-retes.html
Ha kedved lesz,próbáld ki:)
Szia Edó!
Bekukkantottam a blogodra, de ez egy merénylet volt! :D Egyszerre nem bírok sok időt eltölteni nálad, mert csak nyelek nagyokat a remekműveid láttán! Huhh, nagyon szuper! A rétest meg majd tutira kipróbálom, így ahogy leírtad, nagyon egyszerűnek tűnik!
én magam készítem a tésztát is, és remek volt , még mára maradt. 4 szálat csináltam. az úgy van hogy 60 dkg lisztből, és nem vékony lap, hanem vastag kicsit, azt szeretem, és így ma nem kel főznöm se.igy szeretjük.
Megjegyzés küldése